Heeft u ook  ronde plekjes gezien op de greens?

We hebben Oosthoek Groep, die het onderhoud op Ockenburgh verzorgt, gevraagd wat er aan de hand is met de greens.

dollar-spotRonde plekjes op de green? Dat is Dollar Spot, te herkennen aan de 25-50mm ronde plekjes meestal bruinig van kleur. In de ochtend zie je een soort witte sneeuw dat de plekjes omringt.

Dollar spot is een schimmel. De makkelijkste weg om die te bestrijden is een fungiciden(chemiebestrijding) te gebruiken, maar dat doen wij als Oosthoek al 7 jaar niet meer. Bovendien is Golf Ockenburgh GEO-gecertificeerd. De duurzame oplossing duurt langer maar is wel natuurlijkvriendelijk.

Eerst de oorzaak van die Dollar Spot. De meest vatbare grassoorten zijn wel de zwenksoorten (Festuca). Als het gras lang nat blijft, zoals bij een morgendauw en de vochtigheid is overdag hoog met een temperatuur van ongeveer 25 graden, is de kans op Dollar Spot vrij hoog. Ook als de viltlaag onder de grasmat dik is, blijft het vocht daarin hangen en gaat de schimmel gemakkelijk kiemen.

Greenkeeping is het hele jaar bezig met middelen die het grasplantje nodig heeft om in de komende tijd gezond te zijn en te blijven. Dat kost veel tijd voor ons als greenkeeper zoals plantsap onderzoek e.d, maar ook door werkzaamheden aan de greens zoals vertidrainen, verticuteren en bezanden. Door de jaren heen worden de greens wel steeds van een betere kwaliteit. Alleen vergeet niet dat een plantje ook een keer de griep kan krijgen net zoals wij.

Veel golfplezier namens de Oosthoek-Groep