Geachte leden,

Namens Golf Academy Ockenburgh leek het ons, Ron Garcia en mij, Alain Ruiz Fonhof, een goed idee om u in de komende maanden op allerlei gebied te informeren met een breed scala aan golf gerelateerde onderwerpen.

Onderwerpen kunnen uiteenlopen van swingtechniek tot het korte spel, maar bijvoorbeeld ook gaan over course management, fitness, de mentale aspecten en invloeden op golfspel, de golfuitrusting en de regels. Op deze manier proberen wij toegevoegde waarde te bieden aan uw lidmaatschap en hopen wij u natuurlijk te enthousiasmeren om beter te worden en wellicht een les te boeken.

We zouden het leuk vinden als onze inbreng leidt tot interactie, dat wil zeggen, u kunt zelf ook onderwerpen aandragen zodat wij daar dieper op in kunnen gaan.

Hieronder treft u onze eerste bijdrage aan. Ik wil het graag hebben over iets wat we zomaar voor lief nemen, maar waar velen golfers geregeld hinder van ondervinden. Het is een aspect waar u misschien niet direct aan zou denken, maar het heeft wel veel invloed op uw spel. Zoals enkelen van u al weten, probeer ik d.m.v. een logische en systematisch benadering de basis van de swing uit te leggen met het doel om het spel leuker te maken en uw resultaten te verbeteren.

Hoe goed is uw balans?

In uw golfswing is het behouden van uw evenwicht vaak het verschil tussen consistentie of gebrek daaraan. Als u in staat bent om een ​​goede balans te behouden, heeft u een betere kans om een ​​efficiënte swing te maken waarbij u de energie efficiënter door de verschillende segmenten van uw lichaam kunt overbrengen. Dat helpt om meer snelheid en meer afstand te genereren.

Het komt erop neer dat golfers zonder een goede balans vertrouwen op compensaties van algemene coördinatie … en een beetje geluk!

Balans is meer dan een noodzakelijke basis in onze golfswing; het is ook een noodzakelijk goed in het algemeen. We houden er meestal geen rekening mee dat balans een geschenk is dat we hebben verkregen en verdiend door evolutie, en dat we ons hele leven lang hebben geleerd. Wat wordt gegeven, kan echter worden ontnomen, wat betekent dat ons evenwicht alleen kan worden verbeterd of behouden door voortdurende ontwikkeling door het regelmatig uit te dagen. Routines die ons niet uitdagen om ons evenwicht te bewaren, zullen uiteindelijk tot een afname leiden.

Er zijn drie dingen die we door evolutie hebben verworven die ons in staat stellen een goede balans te bewaren: ons gezichtsvermogen, het vestibulaire systeem (tussen onze oren) en proprioceptie. Proprioceptie is het tastgevoel dat een signaal naar onze hersenen stuurt, zodat we tijdens een bepaalde beweging kunnen weten waar we ons in de ruimte bevinden. Tijdens de golfswing gebruiken we onze proprioceptie-sensorische receptoren die zich door ons hele lichaam bevinden om impulsen naar onze hersenen te sturen om het evenwicht te bewaren en een stabiele beweging te coördineren. “We hebben echter de neiging om ons vermogen om een ​​goede balans te behouden te verliezen door onze volwassen levensstijl en het verouderingsproces”. (Clayton HA, 2015)

“Dit kan ons in een moeilijke situatie brengen wanneer we erop moeten vertrouwen het vermogen te hebben om een ​​goede balans te behouden in onze golfswing”. (Stevenson, 29 April 2018)

Een positief punt van het herwinnen en opnieuw trainen van een goede balans is verbeterde spieractivatie, zodat u opnieuw leert hoe u de juiste spieren moet aanspannen om stabiliteit te creëren. Door het te trainen, opent u een geheel nieuwe reeks aan mogelijkheden zoals een verbeterde beweging en potentiële kracht, om nog maar te zwijgen van verminderde kans op blessures.

Oefeningen voor thuis om uw balans te verbeteren:

  • Been en voet omhoog en evenwicht houden, 20 seconden. 10 herhalingen aan elke kant.
  • Gebruik een emmer ballen of de emmer zelf, buig voorover met uw arm gestrekt en lanceer/ trap hetzelfde been naar achteren. Probeer bij terugkomst het hele lichaam in een geduwde extensie te strekken. 10 herhalingen aan elke kant.
  • Uitval aan de zijkant, sta rechtop, voeten bij elkaar en maak een grote stap opzij met het rechterbeen, buig en duw weer omhoog. 10 herhalingen aan elke kant.

Mocht u na het lezen van dit stukje vragen hebben en of is uw interesse gewekt, laat het ons weten, Ron en ik staan uw graag te woord met raad en daad. Tot ziens op Golf Ockenburgh!

Uw PGA Professional Coach bij deze editie,

Alain Ruiz Fonhof