Het heeft nog ruim tien jaar geduurd voordat er sprake was van een echte golfbaan. Na intensief overleg van de Stichting met de gemeente ging deze laatste in december 1993 akkoord met de aanleg van een golfbaan en kon een overeenkomst worden getekend voor de huur van een terrein op het Gemeentelijk Sportpark Ockenburgh.

Uiteindelijk hebben alle inspanningen geleid tot de aanleg van een 9 holes PAR 3 baan naar een ontwerp van architect Gerard Jol. In maart 1996 werd gestart met de werkzaamheden en in datzelfde jaar werd Golfclub Ockenburgh opgericht. De officiële opening van de baan vond plaats in 1997 door toenmalig burgemeester Wim Deetman.

 

                                                                                                        Opening door Wim Deetman, 18 oktober 1997


 

Bij gebrek aan een eigen onderkomen (in 1994 beschikte de club over 210, en 4 jaar later over 450 participanten!) werd er door de golfclub al vaker gebruik gemaakt van Bowlingcentrum Ockenburgh voor commissie- en bestuursvergaderingen en later ook voor Algemene Ledenvergaderingen.

Met de aanleg van de nieuwe baan werden nadere afspraken gemaakt met de Bowling en daar werd ons “clubhuis” gevestigd. Voor de leden was achter in het bowlingcomplex een zaaltje beschikbaar.

Dit was zeker in de winter een bedompte ruimte waar je niet al te lang wilde verblijven. Als de Bowling echter een groep gasten ontving die daar wilde steengrillen dan werden de golfers buiten de deur gezet!

Wel was er in de kom aan de achterzijde van het gebouw een gezellig en zonnig terras – hier was ook de toegang (via de vijver van de huidige hole 5) naar de verhoogde tee van hole 1 - en konden de leden gebruikmaken van de horecafaciliteiten van de Bowling.

 

Eerste folder – 1996


 

Aanmelden en reserveren van starttijden ging via de receptie van de Bowling. De club beschikte over een naast de Bowling gelegen knollenveld - een enkeling noemde het de drivingrange - met een tochtig, houten afdak. Hier bevond zich ook een soort kooi van netten, waar vooral met de houten clubs geoefend kon worden.

Verder was het behelpen en golfers met (nogal luidruchtige) bowlers vormden toch ook wel een merkwaardig huwelijk. Het zal dus niemand verbazen dat het bestuur alle moeite deed om een eigen clubhuis op de golfbaan te realiseren.

De eerste plannen daarvoor ontstonden al in 2000. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat we bij de Bowling toch wel een heel gezellige tijd hebben gehad. En die gezelligheid wordt uiteindelijk door de mensen zelf gemaakt en in veel mindere mate door de entourage.

                                                                                                                                       Terras bij de Bowling – 1997


 

In deze periode trad ook Ron Garcia als vaste golfpro aan. Ron is al sinds 1995 aan onze club verbonden en hij heeft inmiddels talloze van de huidige en voormalige leden ingewijd in de golfsport

In 2003 deed zich een unieke gelegenheid voor toen de Gemeente Den Haag akkoord ging met de bouw van de International School of The Hague op het eerdergenoemde knollenveld. Den Haag wilde die bouw graag faciliteren en de golfclub zat eigenlijk een beetje in de weg.

 

Vandaar dat de gemeente plotseling erg coöperatief was en het oefenveld van de naastgelegen voetbalvereniging Toofan aan het eind van de Wijndaelerweg wel aan ons wilde verhuren om daar een nieuwe drivingrange aan te leggen.

We kregen ter ontsluiting zelfs gratis een eigen toegangsbrug!

Dit alles vond spoedig zijn beslag en de bedreiging die de bouwplannen voor de ISH oorspronkelijk vormden bleek voor onze club positief uit te pakken. Inmiddels werd ook de golfbaan uitgebreid door het beschikbaar komen van terreinen die eerder nog bij de camping behoorden.

De vernieuwde, uitgebreide baan – met C-status - kon in mei 2004 worden geopend.


 

En in 2005 kregen we dan toch de beschikking over een eigen clubhuis; een voormalig strandpaviljoen dat was gekocht van “de Haagsche” die het gebruikte als tijdelijk onderkomen nadat in hun clubhuis brand was uitgebroken.

Het gebouwtje omvatte een kleine entree met receptie en een ruime zaal waar ook de ledenvergaderingen konden worden gehouden.

Voor ons doel werd het clubhuis verder voorzien van een toiletgroep, bescheiden kleedruimten voor dames en heren met douchegelegenheid, een bar en een keuken met alle horecavoorzieningen.

 

                                                                                                      Eerste clubhuis in aanbouw, 2005

 


 

De horeca werd verzorgd door de uitbater van Bowling Ockenburgh. Na de jaren van “inwoning” bij de Bowling was dit clubhuis vele jaren het bruisende middelpunt van de verenigingsactiviteiten.

Velen herinneren zich nog de grote tent die in de Golfweek - gezien het grote aantal deelnemers - jaarlijks naast het clubhuis werd opgezet.

De feestelijke aankleding ter ondersteuning van die Golfweek of het Goede Doel, de thema-avonden waar de leden gezeten aan lange tafels konden genieten van een gezellig diner of een rijkelijk wildbuffet, een mosselparty, een Franse avond of een wijnproeverij. Al met al een uitermate gezellige tijd.

 * * * * *